fbpx

Zorgt thee voor mijn mentale gezondheid!?

Hmmm wat ruikt koffie lekker, maar helaas het is té sterk voor mijn zintuigen … Thee daarentegen is mijn dagelijkse “me-time”.  Vandaar dat ik ermij door de jaren heen in verdiept heb.

“Is thee gezond?”

Over de hele wereld drinken mensen graag thee en niet alleen vanwege de smaak maar ook vanwege talrijke gezondheidsvoordelen.  Theanine, een aminozuur is zeldzaam in de natuur en dat kan je wel terugvinden in thee.

L-theanine

Theanine kan gemakkelijk de bloed-hersenbarrière doorkruisen waardoor het de hersenen snel kan bereiken en zo het gewenste effect kan bereiken.  Zodra het de hersenen bereikt kan het de de theanine de neurotransmitters verhogen.  In “mensentaal” betekent dat de stoffen die de hersencellen gebruiken om te communiceren.

“De goed-nieuws-show!”

Serotonine(gelukshormoon genoemd), dopamine(geeft ons tevreden gevoel) en GABA (geeft je rust/ritme en prikkelverwerking) verbeteren bij het drinken van thee!

” Theanine vermindert stressreactie”

Daarnaast verbetert theanine de psychologische en fysiologische reacties op stress. Onder stressvolle omstandigheden ervaren veel mensen een verhoogde hartslag en bloeddruk, maar met theanine kunnen deze symptomen worden vermeden.  Daar waar koffie het alleen maar erger maakt …

Zonder theanine zou er onvoldoende GABA(geeft je rust/ritme en prikkelverwerking)zijn en blijven onze hersenen in een staat van over opwinding.

“Onze hersengolven gaan in ontspanningsmodus”

Onze hersengolven tonen, na het drinken van thee, een staat van ontspanning en aandacht die je kan vergelijken met meditatie.  Het effect duurt ongeveer 30 minuten. Bovendien kan het ons ook helpen om beter te slapen.  Dus zeg niet zomaar thee tegen EEN TASJE THEE 😀

 

Geschreven door: Peggy Janssens